tirsdag, 08 oktober 2024 08:55

Influensasesongen 2024: Forventes å bli kraftigere enn i fjor – Viktig med vaksiner

Spesielt risikogrupper anbefales å ta influensavaksinen Spesielt risikogrupper anbefales å ta influensavaksinen Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen i 2024 kan bli kraftigere enn den foregående sesongen. Guri Rørtveit, direktør i FHI, sier at det er en økt sannsynlighet for en kraftig influensasesong denne vinteren. FHI oppfordrer derfor flere til å vaksinere seg, spesielt mot influensa, korona og pneumokokksykdom, for å unngå alvorlig sykdom og død.

Hvem bør ta influensavaksine?

Personer i risikogruppene, inkludert de over 65 år, beboere på omsorgsboliger og sykehjem, samt personer med kroniske sykdommer, oppfordres sterkt til å vaksinere seg. Dette gjelder både for influensa- og koronavaksine, og for pneumokokkvaksine som anbefales hvert sjette år.

– Mange i risikogruppene, spesielt blant de yngre, var uvaksinert i forrige sesong, noe som bekymrer oss, sier Rørtveit.

Kombinasjon av influensa og korona – en risiko

Med vinterens inntog øker risikoen for luftveisinfeksjoner. Rørtveit forklarer at det også er sannsynlig med nye smittetopper av korona i løpet av høst- og vintersesongen. Koronaviruset utvikler seg stadig, og nye, mer smittsomme varianter kan dukke opp.

Helsesektoren: Lav vaksinedekning blant ansatte

Helsedirektoratet retter særlig oppmerksomhet mot helsepersonell. Ansatte med pasientkontakt bør ta influensavaksinen for å beskytte både pasienter, kolleger og seg selv. Vaksinedekningen blant helsepersonell er imidlertid lav, spesielt blant helsefagarbeidere. I 2023 var dekningen på bare 39 %.

Helen Brandstorp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, understreker at influensavaksinen er trygg og sjelden gir alvorlige bivirkninger. Arbeidsgivere i helse- og omsorgstjenesten har plikt til å tilby gratis vaksinering i arbeidstiden.

– Vaksinetilbudet bør være fleksibelt og lett tilgjengelig for alle ansatte, også de som jobber deltid eller turnus, oppfordrer Helsedirektoratet.

Andre saker å lese

Nordås og Grøvdal ble norgesmestere i gateløp – vant Hytteplanmila

21-10-2024 Sport NTB - avatar NTB

Nordås og Grøvdal ble norgesmestere i gateløp – vant Hytteplanmila

Narve Gilje Nordås og Karoline Bjerkeli Grøvdal kunne juble for seier på Hytteplanmila. Det gjorde dem samtidig til norgesmestere på 10 kilometer gateløp.

Les mer i RingeriksAvisa

Neste helg får du en time ekstra

21-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Neste helg får du en time ekstra

Natt til søndag 27. oktober er det slutt på sommertiden, og klokken skal stilles en time tilbake. Næringsminister og ansvarlig for Justervesenet og dermed tiden, Cecilie Myrseth, oppfordrer alle til...

Les mer i RingeriksAvisa

Storslagen Ole Ivars-avskjed i Oslo Spektrum

21-10-2024 Musikk NTB - avatar NTB

Storslagen Ole Ivars-avskjed i Oslo Spektrum

Dansebandet Ole Ivars rundet lørdag kveld av en 60 år lang karriere med å ta storslagent avskjed med fansen i Oslo Spektrum.

Les mer i RingeriksAvisa