lørdag, 18 mai 2024 17:40

Hva er pinse?

Pinse feires 50 dager etter påske og ti dager etter Kristi himmelfart. Høytiden markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene. Pinse feires 50 dager etter påske og ti dager etter Kristi himmelfart. Høytiden markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene. Foto: Unsplash

Et av de mest googlede «hva er»-spørsmålene er om pinse. – En feiring av Guds livgivende kraft, forklarer kirkerådslederen.

Visste du at “Hva er pinse” og “Hvorfor feirer vi pinse” var blant “hva” og “hvorfor”-spørsmålene som trendet mest på Google i 2022?

– Dette tyder på at mange lurer på hva denne høytiden handler om. Pinse feires 50 dager etter påske og ti dager etter Kristi himmelfart. Det er høytiden som markerer at Den hellige ånd ble sendt til disiplene, og som viser at Jesus fortsatt er hos oss, selv om vi ikke kan se ham.

Det forklarer leder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

– Når vi feirer pinse, feirer vi troen, fellesskapet og kjærligheten som Ånden skaper. Med Gud, og mellom oss mennesker.

Feires av over hundre tusen

I Den norske kirke er det over 1 100 gudstjenester i pinsen. I 2023 deltok totalt sett 115 555 mennesker, noe som er en stor oppgang fra 2022, da det var 97 328 deltakere.

Tallet for 2023 er også høyere enn de to siste normalårene før pandemien, som hadde 100 543 deltakere i 2019 og 105 196 deltakere i 2018.

Selve ordet «pinse» kommer fra det greske ordet «pentekoste» som betyr den femtiende – pinsen feires 50 dager etter 1. påskedag.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa