fredag, 31 mai 2024 14:24

Stoltenberg: Nato må gi Ukraina minst 40 milliarder euro årlig

Skrevet av
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber alliansen om å forplikte seg til å fortsatt bruke minst 40 milliarder euro i året på Ukraina-støtte – rundt det samme nivået støtten har ligget på siden fullskala-invasjonen startet i februar 2022. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber alliansen om å forplikte seg til å fortsatt bruke minst 40 milliarder euro i året på Ukraina-støtte – rundt det samme nivået støtten har ligget på siden fullskala-invasjonen startet i februar 2022. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Nato-sjef Jens Stoltenberg ber forsvarsalliansen om å forplikte seg til å gi minst 40 milliarder euro, drøyt 450 milliarder kroner, i året i støtte til Ukraina.

Det var utenriksministermøte i Praha for alliansen denne uka. Flere medier har meldt at Stoltenberg har lobbet for å opprettholde støttenivået fra krigens to første år.

– Siden Russlands fullskala invasjon i 2022 har de allierte donert rundt 40 milliarder euro i militær støtte til Ukraina hvert år. Vi må minst opprettholde dette nivået på den årlige støtten så lenge det er nødvendig, sa Stoltenberg fredag.

Også spørsmålet om hvorvidt Ukraina skal få kunne bruke vestlig-donerte våpen til å angripe mål på russisk territorium har stått sentralt denne uka, og flere land som tidligere har holdt igjen i spørsmålet, snudde denne uka.

Frykten har vært at dette kan føre til at Nato-land dras inn i krigen som en direkte part.

Men selvforsvar er ikke eskalering, sa Stoltenberg fredag.

Han sa videre at det gleder ham å se noen av Ukrainas vestlige allierte fjerne restriksjonene de hadde innført på våpnene de donerte til Kyiv.

Særlig Russlands offensiv mot Kharkiv har fått Nato til å innse at man må gå enda et skritt lenger og tilpasse seg situasjonen på bakken. For i ro og mak har Russland kunnet stille opp styrker på sin side av grensen – i trygg forvissning om at Ukraina ikke kan angripe dem med tungt skyts fra Vesten.

jubileum

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa