onsdag, 10 juli 2024 08:45

Knutsmesse 10. juli: En feiring av Knut med Ljåen

Skrevet av
Knut den helliges død illustrert på et maleri av Christian Albrecht von Benzon. Knut den helliges død illustrert på et maleri av Christian Albrecht von Benzon.

10.juli markerer Knutsmesse, også kjent som Knut med ljåen eller Knutsok, en merkedag til minne om den danske helgenkongen Knut den hellige som døde denne dagen i 1086. Denne dagen har dype røtter i både norsk og dansk tradisjon og symboliserer starten på slåttonna, den viktige tiden for gress- og høyinnhøsting.

Historien om Knut den Hellige

Knut den hellige, født rundt 1042, var konge av Danmark fra 1080 til sin død i 1086. Han var en dedikert og handlekraftig konge som forsøkte å styrke kongemakten og kirken i Danmark. Knut søkte å utvide sitt rike og planla blant annet en invasjon av England, men dette ble aldri realisert. I stedet møtte han motstand fra danske stormenn, noe som til slutt førte til hans død.

Knut ble drept i St. Albani kirke i Odense sammen med sine menn etter å ha søkt tilflukt der. Etter sin død ble han anerkjent som martyr og helgen på grunn av sitt forsvar for kirken. Han ble kanonisert av pave Urban II i 1101. Knut den hellige ble dermed en viktig helgen for Danmark, og hans minnedag, Knutsmesse, ble feiret til hans ære.

Knutsmesse og Primstaven

Knutsmesse er en viktig merkedag på primstaven, den tradisjonelle norske kalenderstokken. Primstaven er et verktøy som ble brukt til å markere merkedager og årstider før den gregorianske kalenderen ble innført i Norge. Hver merkedag på primstaven har sitt eget symbol, og for Knutsmesse er det vanligvis en ljå eller en rive. Disse symbolene representerer starten på slåttonna, den perioden da bøndene begynner å slå gresset og høste høyet.

Slåttonna

Slåttonna var en avgjørende tid i det gamle bondesamfunnet. Høyet som ble høstet i denne perioden var essensielt for å kunne fø opp dyrene gjennom vinteren. Derfor var tidspunktet for slåttonna nøye planlagt og forbundet med flere merkedager. Knutsmesse, 10. juli, ble tradisjonelt sett på som det ideelle tidspunktet å begynne denne viktige oppgaven.

Rimet "Kjell fut og St. Knut driver bonden med ljåen ut" gjenspeiler denne tradisjonen. Det forteller om hvordan både den lokale lensmannen (Kjell fut) og helgenen Knut den hellige, symbolisert med ljåen, presser bøndene til å begynne slåtten. Dette var en tid for hardt arbeid, men også en tid som markerte sommerens rikdom og overflod.

Knutsmesse i moderne tid

Selv om primstaven og de gamle merkedagene ikke lenger brukes på samme måte i dagens samfunn, lever tradisjonene videre i kulturarven. Mange steder i Norge og Danmark markeres fortsatt Knutsmesse, og historien om Knut den hellige holdes i hevd gjennom historiefortelling og feiringer.

I moderne tid blir Knutsmesse også en påminnelse om viktigheten av å bevare og forstå våre tradisjoner og historie. Det er en dag for å reflektere over fortidens arbeidsliv og hvordan naturens sykluser har påvirket menneskene som levde før oss. Tradisjonen med slåttonna kan også sees som en feiring av naturen og dens gaver, en påminnelse om vårt avhengighetsforhold til jorden og dens fruktbarhet.

Oppsummert

Knutsmesse, feiret 10. juli, er en merkedag med dype historiske og kulturelle røtter. Dagen hedrer minnet om Knut den hellige, den danske helgenkongen som ble martyrisert i 1086, og markerer starten på slåttonna, en avgjørende tid i det gamle bondesamfunnet. Gjennom symboler på primstaven og tradisjonelle rim, minner Knutsmesse oss om fortidens arbeidsliv og vår tilknytning til naturens sykluser. I dagens samfunn fungerer denne dagen som en bro til fortiden, som bevarer og hedrer våre tradisjoner og historie.

Andre saker å lese

Ekstatisk De la Fuente etter historisk EM-triumf: – Jeg visste at spillerne trod…

15-07-2024 Sport NTB - avatar NTB

Ekstatisk De la Fuente etter historisk EM-triumf: – Jeg visste at spillerne trodde på meg

Luis de la Fuente har knapt tråkket feil siden han ble ansatt som spansk landslagssjef. Søndag ledet han rødtrøyene til en historisk fjerde EM-tittel.

Les mer i RingeriksAvisa

MandagsQuiz

15-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Hei igjen! Her er dagens quiz. Svarene finner du nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Donald Trump sneiet av skudd – to andre drept og en kritisk såret på valgkampmøt…

14-07-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Donald Trump sneiet av skudd – to andre drept og en kritisk såret på valgkampmøte

Donald Trump ble sneiet av et skudd, mens en mistenkt Trump-skytter og en publikummer er drept og en tredje person kritisk såret, opplyser lokale myndigheter.

Les mer i RingeriksAvisa

Utga seg for politi

14-07-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

En mann i 20-årene forsøkte å komme innn på et utested i Hønefoss ved å utgi seg for å være politi som drev med id-kontroll. Like etter kom det virkelige...

Les mer i RingeriksAvisa