torsdag, 02 mars 2017 12:23

Vanskelig å være miljøvennlig

BRUK OG KAST. – Når det koster flere tusen kroner å bytte en knust mobilskjerm, er det ikke rart mange heller bare kjøper siste modell, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet. BRUK OG KAST. – Når det koster flere tusen kroner å bytte en knust mobilskjerm, er det ikke rart mange heller bare kjøper siste modell, sier Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Johnny Syversen

Forbrukerdirektør Randi Flesland krever flere miljøvennlige, holdbare produkter som kan repareres. – Det er fremdeles altfor vanskelig for forbrukerne å ta gode miljøvalg, fastslår hun. – Når det koster flere tusen kroner å bytte en knust mobilskjerm, er det ikke rart mange heller bare kjøper siste modell. Produsentene må utfordres til å lage mer holdbare produkter, og ikke minst produkter som kan repareres, sa Randi Flesland under Grønn Konkurransekraft-dagen i Oslo på onsdag.

Vil ha flere skomakere

Sjefen for Forbrukerrådet vil ha mindre bruk-og-kast og flere reparatører, skreddere og skomakere i Norge. Hun mener alle bransjer har en jobb å gjøre for å lette hverdagen til miljøengasjerte forbrukere.

– Holdbarhetsmerking på matvarer er et område det bør gjøres mer innenfor. Hvorfor skal kildevann som har ligget under bakken i flere tusen år bare ha to års holdbarhet når det kommer på flaske? spør hun.

Flesland mener også gjenvinningsindustrien har en vei å gå:

– Dersom vi skal klare å gjenvinne 65 prosent av husholdningsavfallet vårt innen 2030 må vi alle bli flinkere til å kildesortere enn vi er i dag. Da må infrastrukturen strømlinjeformes og bli lik over hele landet. Bransjen må sørge for at forbrukerne får en enklere jobb, sier hun.

– Handelen sitter på nøkkelen

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke mener handelsstanden sitter på nøkkelen til et vellykket grønt skifte i Norge.

– Handel er leddet som binder sammen forbruker og produsent. Derfor bør handelen i enda større grad bruke sin rolle til å hjelpe både kunde, produsent og sin egen næring med å ta grønnere valg. Den sirkulære økonomien lar seg ikke realisere uten handel som sentral drivkraft, sier hun.

Madsen understreker at det må lønne seg å være klimavennlig og tilby bærekraftige produkter og tjenester.

– Her må jeg rose Grønt Punkt Norge, som virkelig er på banen for oss alle. Med sine gjenvinningstall viser de at dette kan gjøres både effektivt og lønnsomt, sier Virke-sjefen.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa