tirsdag, 13 juni 2017 10:24

Slik unngår du ulykker med grill

Grilling skal være ensbetydende med kos og gode opplevelser. Her får du 10 enkle råd som kan sikre at grillingen blir vellykket.


1) Grill aldri innendørs
Ta ALDRI en tent grill med innendørs. Ved grilling dannes det kullosdamp som man ikke kan se eller lukte, men som kan være dødelig. Dampingen fortsetter i mange timer etter at grillen er slukket, derfor anbefaler Weber at du ALDRI tar med en grill innendørs.

2) Bruk aldri tennvæske
Bruk ALDRI brannfarlige væsker som tennvæske, sprit, bensin eller lignende ved grillen. Heller ikke når du skal tenne kullgrillen. Det kan føre til at det flammer voldsomt opp og forårsake store skader. En grillstarter er den eneste rette og sikre måten å tenne briketter.

3) Bruk gode grillredskaper
Ha alltid et par grillvotter og skikkelige grillredskaper for hånden når du griller. En grill kan bli veldig varm – også utenpå – og det er derfor alltid viktig å kunne beskytte seg.

4) Ha oppsyn med barn og kjæledyr
Barn og kjæledyr skal ALLTID være under oppsyn av en voksen når det grilles.

5) Plasser grillen riktig
Sørg for at grillstarteren og grillen alltid står på et stabilt, varmebestandig underlag når du tenner den. Weber anbefaler at du plasserer den på kullristen i grillen, hvor den står stabilt og godt – og hvor det ikke er risiko for at barn og kjæledyr kan komme i kontakt med den.

6) Bruk tørre briketter
Oppbevar alltid brikettene/kullet tørt. Hvis de er fuktige, blir brikettene/kullet vanskelig å tenne. Bruk aldri brannfarlige væsker for å tenne fuktige briketter/kull.

7) Hold grillen ren
Hold alltid grillen så ren som mulig. Gamle matrester kan forårsake oppflamminger. Ved å holde grillbunnen ren innvendig og alltid børste grillristen når du er ferdig å grille – og før du legger maten på den varme risten – unngår du oppflamminger.

Griller du mat med høyt fettinnhold, som for eksempel flesk, bacon eller andebryst, må du dessuten ikke gå fra grillen – da fettet kan skape oppflamminger. Hvis det oppstår oppflamminger: Fjern maten fra den direkte varmen og vent en stund. Du må aldri slukke eventuelle oppflamminger på gassgriller med vann, men kun slukke brennerne!

8) Les bruksanvisningen
Les alltid grillens bruksanvisning! Her finner du all informasjon du trenger for å skape en god og sikker grillopplevelse.

9) Kontroller gass-systemet
Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste rift, må du skifte ut slangen. Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Dannes det bobler, er det en lekkasje og slangen må skiftes ut. Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden (gassfordeleren) for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og du er klar. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Smør såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Hvis det dannes bobler, må du skifte manifolden.

  • Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og -slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping. Oppbevar aldri ekstra gassflasker nær grillen. Gassflasker med bulker eller rust må ikke brukes. Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken. Flytt flasken til et sikkert sted dersom det er mulig. Fjern alle varmekilder (f.eks. stearinlys, sigaretter, stråleovner og så videre). Gå vekk fra grillen, kontakt brannvesenet og varsle naboer.

10) La grillen bli kald
Flytt aldri grillen når den er varm! Velter grillen kan du få store forbrenninger. Tøm askeoppsamleren når grillen er HELT kald. Kontroller også at asken er helt kald før du kaster den, slik at den ikke ligger å ulmer i for eksempel søppelbøtten.

God og sikker grilling!

Sist redigert tirsdag, 13 juni 2017 10:30

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa