tirsdag, 01 august 2017 09:56

SSB: – Bedre tannhelse gjør at det er mindre behov for tannleger

SSB: – Bedre tannhelse gjør at det er mindre behov for tannleger Arkivfoto: Lise Åserud / SCANPIX

Norske tenner er så bra at vi i framtiden vil trenge færre tannleger, mener tannlege og universitetslektor Carl Christian Blich. Han får støtte fra SSB.

– På midten av 70-tallet var det meningsfylt å snakke om tannløshet som mål på tannhelse, men i dag har 24 prosent av 18-åringene null hull og antallet fyllinger er i snitt 3,7 sier tannlege Carl Christian Blich til NRK.

Tannlegen vil ikke skremme noen fra å starte på tannlegestudiet, men mener at antallet studieplasser innen odontologi må reduseres.

– Et så spesialisert fag krever mengdetrening for å holde seg god, og det vil bli vanskeligere å opprettholde treningen når flere og flere tannleger deler på færre og færre oppgaver, sier han til kanalen.

Tannlegeforeningen derimot, vil ikke støtte at studieplassene i Norge kuttes. De mener at man ikke kan vite hva slags behov fremtidens pasienter har.

– Nye grupper vil fortsatt trenge tannbehandling, blant annet eldre. Vi lever lenger og beholder våre egne tenner. De som overlever kreft, får ofte også problemer og smerter i munnhulen, og vil trenge behandling. NTF er derfor opptatte av at utdanningene må tilpasses samfunnets og pasientenes behov sier Camilla Steinum president i Tannlegeforeningen til NRK.

Forsker i SSB Nils Martin Stølen mener at det ikke vil være nok å gjøre fram i tid og at undersøkelser viser at tannleger allerede har for få pasienter. Han etterlyser nye og mer presise framskrivninger på hvor mange tannelger vi faktisk vil trenge.

– Bare 15–20 år i framtiden vil det være helt annerledes. Da vil de med stort reparasjonsbehov være borte.

(©NTB)

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa