onsdag, 28 februar 2018 08:00

Skjebnedag for stortingspresidenten

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) skal forklare seg i møter på Stortinget onsdag. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) skal forklare seg i møter på Stortinget onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) sliter med tynnslitt tillit som følge av byggeskandalen på Stortinget. Onsdag morgen må han forklare seg.

Klokka 8.30 møter Thommessen finanskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget for å gi sin forklaring på hvordan kostnadene til byggeprosjektet på Stortinget har est ut.

Det har stormet kraftig rundt Thommesen de siste dagene, etter at det ble klart at utbyggingen blir ytterligere 500 millioner kroner dyrere – etter et sterkt kritisert påslag på 700 millioner kroner i fjor sommer.

Foreslår kutt

Kvelden før skjebnemøtet sendte Thommessen ut et forslag til hvordan ekstrakostnadene kan dekkes inn:

– Jeg er enig med dem som mener at Stortinget selv må dekke deler av kostnadssprekken over eget budsjett. Derfor vil jeg i morgen tidlig foreslå for presidentskapet og finanskomiteen at det innføres ansettelsesstopp i Stortingets administrasjon og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekt legges på is, sa Thommessen i pressemeldingen, som ble sendt ut sent tirsdag kveld.

I tillegg vil han be om at Stortingets administrasjon forbereder og legger fram en plan med sikte på betydelige administrative besparelser.

Kritisk

Én av dem Thommessen skal møte på Stortinget er SVs Kari Elisabeth Kaski, medlem i finanskomiteen. Og hun er ikke imponert over forslaget stortingspresidenten skisserer:

– Jeg er enig i at Stortinget må dekke inn de økte utgiftene, men det skal ikke være renholderne og sikkerhetsvakter som betaler prisen for Thommessens manglende kontroll, sier hun i en kommentar til NTB.

Kaski mener Stortingspresidenten burde ha tatt ansvar for å få prosjektet på rett spor for lenge siden.

– Dette forslaget vitner om den manglende forståelsen presidenten har for omfanget til denne byggeskandalen, sier hun.

Forventer svar

Finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) forventer at presidenten under onsdagens møte vil klargjøre hva presidentskapet har hatt av kunnskap, hvilken kontroll de har hatt med prosjektet og når man visste at den ekstra regningen kom.

Kilder i Høyre har overfor flere medier de siste dagene åpnet for at Thommessen på en eller annen måte kan gå av fordi saken er blitt en belastning.

I et oppslag i VG mandag sa flere kilder i Høyre at Thommessens forklaring under onsdagens møter vil bli avgjørende for hans framtidige skjebne.

– Jeg er ikke sikker på om dette ender bra for Olemic, sa en av kildene.

Kontant Thommessen

Da Thommessen møtte pressen etter en gjennomgang av byggesaken i Stortingets presidentskap mandag, sa han at han tar ansvar ved å bli sittende i posisjonen som stortingspresident. Thommessen svarte også et ubetinget ja på spørsmål fra NTB om han opplever å ha hele presidentskapet med seg.

Thommessen svarte kontant nei på spørsmål om han personlig har vært godt nok informert i den siste runden av prosessen, men avviste at han kunne gjort noe annerledes for å holde seg bedre orientert.

– Det var direktørens ansvar, slo han fast.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa