onsdag, 02 mai 2018 14:45

Tømmerhus gis bort

Skrevet av
Det gamle lagerhuset er nå revet. Det gamle lagerhuset er nå revet. Foto: Frank Tverran

Den falleferdige bygningen som sto inntil Bakke-gården på Nordsiden, kan du nå få gratis.

Det er Erik Stokke som forteller dette. Han og broren Petter er eiere av eiendommen hvor huset fra 1800-tallet for en tid tilbake ble demontert og dokumentert av Tronrud Bygg.

Bygningen har i følge Stokke vært ombygd flere ganger og det er så mye råte og innsektshull i tømmeret at det neppe er stort å rekonstruere.

Sist noe lignende skjedde med et allerede råttent hus, var Brugets gamle administrasjonsbygg i Arnemannsveien 5. I 1997 ble den gamle administrasjonsbygningen demontert og lagt på Tyrimyra. Etter flere år med betydelige råteskader, ble restene solgt til en privatperson for gjenbruk. Bygningen var fra begynnelsen av 1800-tallet. (Saken fortsetter under bildene)

revet hus03
Det gamle huset i Arnemannsveien. (Foto: Frank Tverran)

revet hus04
Slik endte huset i Arnemannsveien (Foto: Frank Tverran)

Nå er det bygningen som ble tatt ned for å gi plass til "Gledeshuset" som står for tur. Materialene fra denne er også plassert på Tyrimyra.

- Det har vært vanlig å lagre bygninger på den måten, både hos friluftsmuseene og hos private. Men det er ingen god løsning over tid. Skal man redde bygningen bør den settes opp og få tak på seg, sies det fra faghold.

Begynnende råteskader
Tilstanden til materialene er i utgangspunktet avgjørende for hvor mye den vil tåle av fuktutsatt lagring. Det er fuktighet som er fienden her - hvis tømmeret har mindre råteskder her og der, vil kun tørr lagring stoppe råten til man får gjort noe med skadene. Og tørr lagring er det ikke på Tyrimyra.

I områder med konstant høye fuktverdier, kan imidlertid skadene utvikles raskt og bli omfattende i løpet av få år.

Så den som er interessert i det gamle demontrerte huset bør skynde seg. Og: Det følger med et kommunalt vedtak "på kjøpet":

"Det har gjennom reguleringsprosessen blitt vedtatt i HMA ved 1. gangsbehandling av reguleringsplanen i pkt. 3; Dersom laftebygningen «Garveriet» skal rives, må den tas ned, merkes og oppbevares på en slik måte at den senere kan føres opp for ny bruk annensted.»
Fortidsminneforeningen v/Knut Ridderhus har hatt sterk interesse av å bistå til at Garveriet kan tas vare på og flyttes til nordre park, på bakgrunn av bygningens verneverdi. Vi har mottatt e-post fra Knut Ridderhus der han skriver at fortidsminneforeningen dessverre ikke har noen økonomiske midler til å kunne bistå en slik merking/oppbevaring på nåværende tidspunkt. Vi anser likevel, på bakgrunn av det politiske vedtaket datert 31.08.2015, at bygningen uansett må tas vare slik at den om mulig kan settes opp igjen et annet sted. Vi har derfor satt dette som en forutsetning."

Så du kan enten sørge for bedre oppbevaring enn slik det nå ligger og råtner eller sette det opp et annet sted.


revet hus02
Dette kan du nå få gratis (Foto: Frank Tverran)

Sist redigert onsdag, 02 mai 2018 15:23

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa