torsdag, 28 mai 2020 12:36

Naboer til 22. juli-minnesmerke går til søksmål mot kommunen

Illustrasjon av det planlagte minnested for 22. juli, som er planlagt bygget på Utøykaia. Nå varsler naboene søksmål mot Hole kommune. Illustrasjon av det planlagte minnested for 22. juli, som er planlagt bygget på Utøykaia. Nå varsler naboene søksmål mot Hole kommune. Foto: Manthay Kula / Statsbygg / NTB scanpix

Naboene til det planlagte 22. juli-minnesmerke på Utøykaia går til søksmål mot Hole kommune i et forsøk på å stanse byggingen.

Til tross for sterke protester fra naboene har Hole kommune bestemt at 22. juli minnesmerket skal ligge på Utøyakaia. Nå varsler naboene søksmål mot kommunen, melder NRK.

– Vi tar ut søksmål mot Hole kommune med spørsmål om de i det hele tatt har lov til å reise et slikt monument ut fra naboloven. Dette skjer med bakgrunn for de helsefarene innbyggerne blir utsatt for, sier advokat Ole Hauge Bendiksen som representerer de 20 saksøkerne.

Planlagt byggestart er i juni, men saksøkerne sier de vil gjøre det de kan for at de ikke blir noen byggestart.

– At byggestarten blir utsatt når vi starter vår prosess, ser jeg på en selvfølge, sier advokaten.

Debatten om et minnesmerke etter terrorhendelsene har rullet gjennom flere år. Flere naboer sier de ikke ønsker å ha minnesmerket på Utøykaia, fordi det stadig vil minne dem om terrorangrepet. Det var også her mange av ungdommene som svømte i land 22. juli 2011, kom i land.

Det planlagte minnesmerket skal utformes av 77 søyler – én for hvert av ofrene i terrorangrepene – som til sammen vil utgjøre en bølget rekke nede ved vannkanten på Utøykaia. Planen var også at solen den 22.juli skal stå rett på søylene på det tidspunktet drapene skjedde.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa