søndag, 20 september 2020 09:33

Streik fører til full stans i busstrafikken i Oslo og Viken

3.800 bussjåfører er tatt ut i streik etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren natt til søndag. 3.800 bussjåfører er tatt ut i streik etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren natt til søndag. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Etter at 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken ble tatt ut i streik søndag morgen, kjøres det ingen busser.

Samtlige by- og regionbusser er tatt ut i streik. Kollektivselskapet Ruter kjører ingen busser i Oslo og Akershus, og det er også stans i busstrafikken hos kollektivselskapene Brakar og Østfold kollektivtrafikk i Buskerud og Østfold.

Det vil ikke bli satt inn ekstra kapasitet, noe som er i tråd med reglene for en lovlig arbeidskonflikt.

Kollektivselskapet Ruter oppfordrer sine passasjerer til å velge alternative transportmåter, eller til å la være å reise. Selskapet gjør oppmerksom på at det kan bli mange reisende med trikk, T-bane, tog og båt, noe som vil kunne medføre at det ikke kan tilrettelegges for at passasjerer kan holde anbefalt avstand.

Ruter: Ikke reis med mindre du må

– Ikke reis med mindre du må, hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver Ruter i en pressemelding.

Alle de tre kollektivselskapene advarer om at reiseplanlegger-apper ikke er oppdatert, og at reisegarantien ikke gjelder ved streik.

Vy opplyser også at deler av den planlagte busstransporten til Vy tog på Østfoldbanen, hvor det fram til klokka 13.20 søndag er arbeider, er berørt av streiken blant bussjåførene.

– Blant annet stanser busspendelen mellom Ski og Brynseng, samt Ruters tilbud som vi henviser våre togkunder til på strekningen Ski – Stabekk. Det kan også bli færre busser på enkelte avganger for L21 på Østfoldbanen, skriver Vy på sine nettsider.

Spesialskyss berørt i noen grad

Også på Hovedbanen og Drammenbanen er det søndag formiddag planlagte arbeider hvor det henvises til Ruters busser, men også disse bussene er innstilt.

Skoleskyss og spesialskyss med minibuss og taxi blir også i noen grad berørt av streiken.

Men enkelte Brakar-avganger, som skoleskyss i Hemsedal, samt noen ruter med skoleskyss i Flesberg og Nore og Uvdal, går som normalt, opplyser Brakar.

Fakta om busstreiken

  • Søndag morgen klokka 6 tok de fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet rundt 3.800 bussjåfører ut i streik etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram.
  • Det er i første omgang kollektivselskapene Ruter, Brakar og Østfold kollektivtrafikk som er rammet av streiken.
  • Samtlige av de rundt 3.800 bussjåførene er tatt ut i Oslo og Viken.
  • De streikende er fordelt slik: 1.900 bussjåfører fra Yrkestrafikkforbundet, 1.100 busssjåfører fra Fellesforbundet, 600 bussjåfører fra Jernbaneforbundet og 200 bussjåfører fra Fagforbundet.
  • Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.
  • Meklingen mellom partene startet fredag 18. september og hadde frist ved midnatt natt til søndag 20. september.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa