onsdag, 03 februar 2021 15:35

FHI: Smitten synker for tredje uke på rad – innstrammingen virker

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet under en tidligere pressekonferanse. Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet under en tidligere pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB

Koronasmitten synker for tredje uke på rad. Det er et resultat av at de strenge smitteverntiltakene har virket, mener FHI.

Antall smittetilfeller sank med 13 prosent forrige uke fra uken før, og nedgangen er ikke like stor som de to foregående ukene. Men sammenlignet med uke 1 har smittetallet sunket med hele 59 prosent.

Selv om nedgangen nå flater noe ut, gleder folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg seg over utviklingen. Smittenedgangen er betydelig, påpekte hun på regjeringens pressekonferanse onsdag.

– Det er en nedgang vi trenger nå som det har vært usikkerhet om vi får tilstrekkelig vaksine, og det har vært usikkerhet om betydningen av det nye viruset, sa Stoltenberg.

Færre på sykehus

Ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet viser også at færre blir så syke at de må legges inn på sykehus. Etter en lengre periode med opptil hundre innleggelser i uka, var antallet 41 forrige uke. Stoltenberg beskriver utviklingen som tydelig og gledelig.

– Nedgangen de siste ukene er sannsynligvis et resultat av de forsterkede smitteverntiltakene de første ukene i 2021, sa hun.

R-tallet 0,8

Beregninger FHI har gjort, viser at smittespredningen har vært synkende her i landet siden 11. januar. Det såkalte R-tallet er 0,8. Tallet viser hvor mange personer en koronasmittet smitter videre.

Folkehelseinstituttet anslår at 62 prosent av smittetilfellene fanges opp.

Hittil er det påvist 229 tilfeller av det engelske muterte viruset og to tilfeller av den sørafrikanske varianten i Norge. De fleste tilfellene er enten knyttet til folk som har vært i utlandet eller deres nærkontakter, eller til utbrudd i Oslo og Viken, med utspring i Nordre Follo, Ås, Halden og Sarpsborg.

Mindre importsmitte

Overvåkingsdata viser også en nedgang i antall som er smittet i utlandet siste uke. Utviklingen knyttes til restriksjoner på grensene, som trådte i kraft fra slutten av januar.

Antallet som tester seg, har samtidig økt. Etter to uker med nedgang, steg antallet med 14 prosent forrige uke fra uken i forveien.

Andelen positive prøvesvar har sunket fra 2,5 prosent i uke 1 til 1,6 prosent i forrige uke.

Vaksinerer på sykehusene

Kommunene mottok forrige uke dobbelt så mange vaksinedoser som tidligere, rundt 95.000.

Fra neste uke begynner også en ny runde med vaksinasjon i spesialisthelsetjenesten. Det er satt av 36.000 doser til sykehuspersonell som knyttes til at kritiske funksjoner kan opprettholdes.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa