onsdag, 28 april 2021 07:57

13 AstraZeneca-dødsfall i Sverige

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Sverige har meldt inn 13 dødsfall som de mistenker kan knyttes til AstraZenecas vaksine. Sverige har meldt inn 13 dødsfall som de mistenker kan knyttes til AstraZenecas vaksine. Illustrasjonsfoto: Matthias Schrader /AP/NTB

13 dødsfall blant personer som har fått AstraZenecas vaksine i Sverige, er meldt inn til EUs legemiddelbyrå EMA. Nesten 600.000 har fått vaksinen i landet.

Veronica Arthursson i Läkemedelverket sier tirsdag at de har meldt inn 13 dødsfall der de mistenker at det er en kobling til AstraZenecas covid-19-vaksine, skriver Expressen.

I to av tilfellene har personene dødd av blodpropp i kombinasjon med lavt antall blodplater, sist en kvinne i 70-årsalderen. Disse symptomene kan være en sjelden bivirkning av AstraZeneca-vaksinen.

Arthursson understreker likevel at det ikke i noen av tilfellene er fastslått at det er en kobling, selv om alle tilfeller med den minste mistanke må rapporteres inn.

Som referanse viser hun til at det er innrapportert til sammen 159 dødsfall for personer som er vaksinert med Pfizer/Biontechs vaksine, og ti for Moderna-vaksinen.

Men hun påpeker at det gjelder eldre personer, og at dette er en dødelighet som er helt i overensstemmelse med det normale i bakgrunnsbefolkningen.

– Med tanke på hvor mange som er vaksinert, ser vi ingenting alarmerende ved disse tallene. Vi har naturligvis gått gjennom samtlige, og det er ingenting som gjør at vi har mistanke om noen kobling til vaksinen, og samme konklusjon har EMA kommet til, sier hun.

AstraZenecas vaksine, som markedsføres under navnet Vaxzevria, gis for tiden ikke i Norge, mens den i Sverige fortsatt gis til dem over 65 år.

Hittil har 584.000 svensker fått AstraZeneca-vaksinen, ifølge Läkemedelsverkets nyeste oppdatering.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa