torsdag, 27 januar 2022 20:23

Jehovas vitner nektes statsstøtte for 2021

Jehovas vitner driver forsamlingshuset «Rikets sal». Jehovas vitner driver forsamlingshuset «Rikets sal». Foto: Terje Pedersen / NTB

Trossamfunnet Jehovas vitner nektes statsstøtte for 2021 på grunn av sin eksklusjonspraksis. Trossamfunnet varsler at de vil anke avgjørelsen.

I en melding på sine nettsider skriver Statsforvalteren at de har funnet flere brudd på trossamfunnsloven hos Jehovas vitner.

Dette etter en gjennomgang av varslinger fra tidligere medlemmer angående eksklusjon og utstøtelse av medlemmer.

– Etter å ha mottatt varslinger fra tidligere medlemmer angående eksklusjon og utstøtelse av medlemmer har Barne- og familiedepartementet bedt Statsforvalteren i Oslo og Viken om å gjennomgå Jehovas Vitners egne redegjørelser og publikasjoner. I denne gjennomgangen har Statsforvalteren avdekket flere brudd på trossamfunnsloven, heter det ifølge Vårt Land.

Eksklusjonspraksisen innebærer at medlemmer nektes kontakt med utmeldte medlemmer. Dette mener Statsforvalteren strider med retten til fri utmelding og trossamfunnslovens paragraf 2.

Vil anke

Til Vårt Land sier Jehovas vitner at de er uenige i at de bryter med lovverket og sier ingen tvinges eller presses til å bli, eller til å fortsette å være med i Jehovas vitner.

Kommunikasjonsdirektør i det skandinaviske pressekontoret til Jehovas vitner, Fabian Fond, skriver i en epost til avisen at de håper en ankeprosess vil gi trossamfunnet anledning til å forklare hvorfor «deres tro og religiøse praksis fullt ut respekterer andres rettigheter og frihet».

– Jehovas vitner er skuffet over Statsforvalterens ensidige vurdering og beslutning om å nekte statstilskudd for 2021. Beslutningen vil bli anket, skriver Fond.

Ekskluderer barn

Statsforvalteren viser også til at trossamfunnet åpner for ekskludering av barn.

– Trossamfunnet åpner også for å ekskludere døpte mindreårige. Det betyr at barn kan bli ekskludert dersom de bryter trossamfunnets regler. Vi mener dette er negativ sosial kontroll og krenker barns rettigheter, skriver Statsforvalteren.

Statsforvalteren viser til at Jehovas vitner flere ganger har forsvart eksklusjonspraksisen.

– Trossamfunnet har detaljerte regler for hvordan medlemmene skal praktisere eksklusjon og sosial isolasjon overfor disse gruppene. Reglene meddeles medlemmene blant annet via bøker og studieartikler, skriver Statsforvalteren.

– Vi har vurdert lovbruddene som systematiske og forsettlige, og har derfor valgt å nekte tilskudd.

– Kommer ikke til å endre praksis

Praksisen i Jehovas vitner har vært avdekket gjennom flere profilerte saker, deriblant saken til Gry Helen Nygård, som ble ekskludert siden menighetens domsutvalg mente hun hadde utført seksuell umoral.

Nygård har forklart at hun ble voldtatt. Utestengelsen gjør at hun ikke får ha kontakt med sine barn, som fortsatt er medlem av trossamfunnet.

Saken har vært behandlet i både tingretten og lagmannsretten, og i sistnevnte domstol vant Nygård fram. Jehovas vitner anket i september dommen til Høyesterett, som har besluttet å behandle saken.

Nygård sier til Østlandets Blad at hun ikke er overrasket over Statsforvalterens konklusjon. Hun tviler på at de vil endre praksis.

– Nei, det vil ikke skje. Da må trossamfunnet sentralt se på praksisen, som igjen vil bli førende for blant annet Norge. Det er lov å håpe, men det vil nok ta tid hvis noe i det hele tatt blir endret på, sier hun.

14 millioner kroner

I 2019 mente Statsforvalteren at Jehovas vitner kunne få statsstøtte, trass i at daværende barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ba om en gjennomgang av støtten.

Jehovas vitner fikk den gang 14,5 millioner kroner i støtte for 12.566 medlemmer.

Etter beregninger basert på et medlemstall på 12.686 skulle de fått 16.618.660 kroner i statsstøtte i 2021, skriver Nettavisen.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa