torsdag, 17 februar 2022 08:20

Tre av ti barnehager oppfyller ikke pedagognormen

Skrevet av
Tre av ti barnehager i Norge oppfyller ikke pedagognormen, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Nå varsler kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) en ny barnehagestrategi. Tre av ti barnehager i Norge oppfyller ikke pedagognormen, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Nå varsler kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) en ny barnehagestrategi. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tre av ti barnehager i Norge oppfyller ikke pedagognormen, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Nå varsler regjeringen en ny barnehagestrategi.

Selv om det er flere barnehager enn i fjor som oppfyller pedagognormen, er det fortsatt 30 prosent som ikke har nok barnehagelærere til å oppfylle kravet i pedagognormen – og dermed har for mange barn per barnehagelærer.

– Barnehagen er den delen av utdanningsløpet som betyr mest for barn og unges utvikling. Da er det et paradoks at det er i barnehagen kompetansenivået er lavest. Regjeringen vil at barna skal møte flere ansatte med riktig kompetanse og heve kvaliteten på barnehagetilbudet, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Brenna varsler at regjeringen vil legge vekk den forrige regjeringens barnehagestrategi og utvikle en ny og mer ambisiøs strategi – som skal være klar til høsten.

Ifølge Utdanningsdirektoratet blir det også stadig færre barnehager – og det er først og fremst blitt færre av de minste barnehagene med 25 barn eller færre. Andelen små barnehager har gått ned fra 31 prosent i 2012 til 24 prosent i dag.

– De små privateide og ideelle barnehagene er viktige for å gi et barnehagetilbud nært folks bosted. Derfor er vi opptatt av å gi disse barnehagene bedre rammevilkår, og blant annet gi kommunen mulighet til å prioritere disse, sier kunnskapsministeren.

Regjeringen vil stramme inn regelverket for private barnehager – og sikre at offentlig tilskudd og foreldrebetaling går til barnehagedrift. Dette blir også noe den nye strategien skal se på.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa