mandag, 21 mars 2022 09:40

Kan man få en miljøvennlig begravelse i Norge?

Kan man få en miljøvennlig begravelse i Norge? Illustrasjonsfoto: Pixabay

Dersom du er i en situasjon der noen du kjenner har dødd, og du skal planlegge hvordan begravelsen skal være, er det da mulig å gjøre miljøvennlige valg? Og kan man egentlig finne et begravelsesbyrå i Norge som fokuserer på grønne, bærekraftige løsninger? Mange er opptatt av å leve miljøvennlig, men nå er det også mange som etterlyser en mer miljøvennlig død.

Begravelsesbyråer med fokus på miljø i Norge

I Norge er det enkelte begravelsesbyråer som har valgt å tilby mer miljøvennlige løsninger til klientene sine. Leter du kanskje etter et begravelsesbyrå i Oslo? Lavendla er da et alternativ. Her kan du blant annet velge mellom flere miljøvennlige kister.

De fleste kister i Norge lages av furu, mahogni eller eik. Dette er naturlige og nedbrytbare materialer, noe som betyr at naturen ikke tar skade av kisten i seg selv.

Mange nordmenn vil ta mer miljøvennlige valg

Ifølge undersøkelser er så mange som 4 av 5 nordmenn villige til å gjøre endringer i hverdagen for å bidra til et bedre miljø. Det er med andre ord et stort engasjement for naturen og klimaet.

Av den grunn er det også naturlig å tenke at mange er villige til å gjøre mer miljøvennlige tiltak når en begravelse skal planlegges. Dette kan gjelde enten man planlegger en begravelse for sine nærmeste, eller sin egen fremtidige begravelse.

Om alle hadde tatt mer miljøvennlige valg for sin «siste reise», kunne dette potensielt hatt en stor positiv innvirkning på planeten vår.

Tilbys miljøvennlige alternativer til kremering og kistebegravelse?

Det er mange som ønsker at kroppen skal bli behandlet på en økologisk måte etter at man dør. Nabolandet vårt Sverige prøvde for et tiår siden å tilby folk en økologisk begravelse med frysetørking av kroppen.

Denne prosessen innebærer at den avdøde først blir nedfryst. Etterpå blir kroppen utsatt for flytende nitrogen, et stoff som holder en svært lav temperatur. Kroppen blir frossen, og når den siden blir utsatt for en spesiell vibrasjon vil kroppen bli til et tørket og fint pulver.

Dette pulveret kan så brukes som næringsrik jord, for eksempel for et tre. Kroppen vil altså bli tilbakeført til naturen, noe som er både bærekraftig og positivt for naturen.

I Norge tilbys foreløpig ikke frysetørking av kroppen når man dør, og valget står mellom begravelse i kiste eller kremasjon. Kremering gir et visst utslipp, mens begravelse i kiste medfører at kroppen brytes ned forholdsvis sakte.

Hva er da det beste alternativet?

Siden frysetørking av døde mennesker ikke tilbys i Norge, må du i så fall bestille tjenesten i utlandet. Det finnes faktisk godt over 100 nordmenn som ønsker frysetørking i utlandet når de går bort.

Dersom du skal planlegge en begravelse, er kanskje ikke dette et alternativ som er særlig enkelt å få gjennomført. Om du ønsker en mest mulig bærekraftig begravelse i Norge, og valget står mellom begravelse i kiste og kremering, er førstnevnte mest miljøvennlig.

Hva slags kiste er det mest miljøvennlige valget?

Selv om det er begrenset med muligheter for hvordan kroppen kan behandles når man dør, finnes det flere valgmuligheter når det kommer til kister. Du kan finne miljøvennlige, klassiske kister av tre hos mange begravelsesbyråer.

Om du ønsker et ekstra miljøvennlig alternativ, kan du også få tak i kister av resirkulerte materialer. Et eksempel på dette er resirkulert papp, som er et miljøvennlig alternativ til tre.

Det finnes faktisk likkister av flettede materialer og maisstivelse også, så alternativene er mange. For dem som er opptatt av miljøet, er det ofte ønskelig med en kiste som kan brytes ned effektivt og omdannes til jord.

Kan en miljøvennlig biler frakte kisten?

Vi nordmenn har høye forventninger når det kommer til miljøvennlige alternativer, også innen transport. Tidligere undersøkelser har kommet frem til at vi ønsker miljøvennlig transport av produkter.

Det er derfor nærliggende å tro at mange også ønsker at transport av den døde kan skje på en mest mulig bærekraftig måte. Her finnes det gode alternativer om du ønsker å unngå bruk av biler som går på diesel eller vanlig bensin.

Man kan blant annet transportere den avdøde og kisten i en ombygd begravelsesbil fra Tesla. Dette betyr at du kan planlegge mer miljøvennlig transport til kirkegården, noe mange synes er fint. Det finnes også andre elbiler som kan være aktuelle å bruke.

Finn et begravelsesbyrå som hjelper deg

Det er mulig å finne begravelsesbyråer i Norge som kan hjelpe deg med å sikre en begravelse som er litt mer miljøvennlig. Når du skal velge byrå, er det likevel viktig å tenke over andre sider ved begravelsesbyrået. Foruten at det skal være miljøvennlig, altså.

Det er for eksempel gunstig å sjekke opp i kundetilfredshet. Det ligger mange anmeldelser på nett av ulike begravelsesbyråer. Enten du bor i Oslo eller andre steder, kan du enkelt finne begravelsesbyråene som får best kundeanmeldelser i området.

Hvis et begravelsesbyrå kan skilte med god kundetilfredshet, vil det kunne bety at også du vil få en god opplevelse. Begravelsesbyråene med mest fornøyde kunder kan gjerne vise til følgende:

  • Gunstige priser
  • Rådgivning
  • Stort utvalg av kister (også miljøvennlige varianter)
  • Variert utvalg av gravsteiner
  • Hjelp med transport
  • God kundestøtte

Konklusjon: Norge er miljøvennlig, men ikke på alle områder

Vi som bor i Norge har vokst opp med at vi lever i et foregangsland når det kommer til bærekraft og miljøvennlige løsninger. Men dette har endret seg litt de siste årene, og i 2020 var ikke Norge lenger blant de beste landene å bo i grunnetmangelfulle miljøtiltak.

Det er med andre ord mulig å bli bedre. Dette gjelder også med tanke på begravelser og hvordan kroppen skal håndteres etter av man er død. Samtidig har vi nokså miljøvennlige løsninger når det kommer til valgmuligheter rundt kister og transport.

Om du planlegger en grønn begravelse, finnes det med andre ord muligheter – også her til lands.

green balls

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa