fredag, 13 mai 2022 12:50

Tørreste mars og april i Hønefoss på 100 år

Skogbrannfaren på Øst- og Sørlandet vil øke i ukene fremover. Her slokker brannmannskaper en gressbrann på Terningmoen der forsvaret øvde med våpen. Skogbrannfaren på Øst- og Sørlandet vil øke i ukene fremover. Her slokker brannmannskaper en gressbrann på Terningmoen der forsvaret øvde med våpen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er fortsatt tørke på Ringerike, med svært lav grunnvannstand for årstiden og lav vannstand i innsjøer og elver.

Samtidig har regnet bedret situasjonen over store deler av Vestlandet.

– Tørken fortsetter å utvikle seg langsomt på Østlandet og Sørlandet, sier Hervé Colleuille, hydrogeolog og seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Lite nedbør de siste månedene har ført til svært lav grunnvannstand og lav vannstand i mange innsjøer og elver.

Til helgen vil det være fire skogbrannhelikoptre i beredskap i Sør-Norge, tre flere enn vanlig. Skogbrannfaren over hele Sør-Norge har vært ekstremt høy i vår på grunn av lite nedbør, og det er til nå i år registrert nesten 700 skog- og gressbranner, ifølge forsikringsselskapet Skogbrand.

Denne helgen er det varslet stor skogbrannfare på oransje nivå over store deler av Østlandet, men faren vil øke utover våren.

Ikke regn i sikte

– Det meste tyder på at det blir tørre forhold i Hønefoss de nærmeste to ukene. Det ventes veldig lite nedbør, og i tillegg blir det høyere temperaturer fremover, så situasjonen ser ikke ut til å bedre seg. Med dette øker også faren for skogbrann igjen, sier statsmeteorolog Dina Stabell ved Meteorologisk institutt.

Hvor alvorlig situasjonen blir fremover, avhenger av været. Det må imidlertid komme mye mer regn om alle de negative effektene av tørken skal avta.

Tomme brønner

– Det har kommet noe nedbør de siste dagene, men vi trenger mye regn over tid for at situasjonen skal komme tilbake til normalen. Grunnvannsnivået er svært lavt og fortsatt synkende i lavlandet på Sør- og Østlandet, sier hydrogeologen.

Tørken har også konsekvenser for båtferdsel, økosystemet, matproduksjon og kraftproduksjon, og kan skape problemer for vannforsyningen utover sommeren. Flere vil kunne oppleve tomme brønner. Dette gjelder særlig grunne brønner, som forsyner enkelthusstander og gårdsbruk.

Årsaken til tørken er den nedbørfattige vinteren og våren. Ifølge Meteorologisk institutt har det ikke vært så tørt i mars og april i Hønefoss på 100 år.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa