fredag, 03 juni 2022 12:54

Nasjonalmuseet åpner dørene

Skrevet av
Nasjonalmuseet. Nasjonalmuseet. Foto Iwan Baan

Lørdag 11. juni åpner Nasjonalmuseet dørene for publikum. Hele Norges samling av kunst, arkitektur og design får et felles hjem.

- Med det nye bygget har Norge fått et museum i verdensklasse. Det er et moderne museumsbygg med klassiske kvaliteter, med vakre og holdbare materialer, og med et perspektiv på flere hundre år. Bygget gir oss mulighet til å stille ut mer av samlingen enn noen gang før, og vi kan vise skiftende utstillinger av helt nye formater og av internasjonal skala. Dette er et hus som skal invitere til aktivitet, kreativitet og deltakelse, sier Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo.

Museet har mer enn dobbelt så mye utstillingsareal enn i Nasjonalmuseets tidligere visningssteder til sammen. Rundt 6,500 verk fra samlingen av eldre, moderne og samtidig kunst, arkitektur, kunsthåndverk og design vises i en samlingspresentasjon som spenner over 86 rom og to etasjer. På toppet av museet ligger Lyshallen, den spektakulære hallen for skiftende utstillinger. Lyshallen er kledd i marmorglass, og kan lyses opp fra innsiden på kveldstid. I det nye museet finner du også flere spise- og serveringssteder, museumsbutikk, en luftig takterrasse, flotte formidlingsverksteder og et stort kunstbibliotek.

- I en kultur der bilder deles og brukes konstant, men også misbrukes og manipuleres, representerer museet et viktig sted for diskusjoner om bilders makt. Museet kan også tilby avkobling, ro og refleksjon. Vår visjon er å gjøre kunsten tilgjengelig for alle og for den enkelte, og å reflektere samfunnet og tiden vi lever i. Lykkes vi med dette mener vi at museet kan bli samfunnets viktigste møteplass, sier Karin Hindsbo.

Nasjonalmuseet er tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk (arkitektkontor: Kleihues + Schuwerk), og er bygget av Statsbygg på oppdrag fra Kulturdepartementet.

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa