mandag, 05 desember 2022 08:04

Denne uka blir det flere ruskontroller i trafikken

Skrevet av
Politiet varsler flere ruskontroller den kommende uka. Politiet varsler flere ruskontroller den kommende uka. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Mandag starter den årlige aksjonsuka mot ruskjøring. Politiet opplyser at flere er blitt anmeldt for å kjøre under ruspåvirkning i år enn i fjor.

I aksjonsuka blir ruskontrollene intensivert over hele Europa.

– En ruspåvirket sjåfør utsetter ikke bare seg selv, men også andre trafikanter for fare. Vi ber alle om å bidra til trafikksikkerheten ved å kjøre rusfri, sier sjefen i Utrykningspolitiet (UP), Knut Smedsrud, i en pressemelding.

Høy risiko

UP viser til at risikoen for å bli innblandet i en trafikkulykke er 68 ganger høyere for en ruset fører enn for en edru fører, ifølge en rapport fra Transportøkonomisk Institutt.

I pressemeldingen, som er sendt av Utrykningspolitiet og alkovettorganisasjonen Av og til, skriver de at betydelig flere er blitt tatt i ruskontroller i år enn i fjor.

Fra januar til oktober i år ble 9.822 personer anmeldt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand. Til sammenligning ble 8.051 personer anmeldt for ruskjøring i den samme perioden i fjor.

Mange tar sjansen

En undersøkelse som er utført i år, viser at det ikke er uvanlig at folk kjører, selv om de tror de kan være påvirket av alkohol. I undersøkelsen, som er gjort for Av og til, svarer 13 prosent at de har kjørt bil dagen etter å ha drukket alkohol og vært usikre på egen promille.

Generalsekretær Ragnhild Kaski i Av og til er bekymret for tallene.

– Er du i tvil, ikke kjør bil. Du kan ikke basere deg på «tolvtimersregelen», eller satse på at promillen er ute av kroppen, sier hun i pressemeldingen som organisasjonen har sendt ut sammen med UP

Sist redigert mandag, 05 desember 2022 19:28

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa