torsdag, 19 januar 2023 12:03

Sverige sender artillerisystem til Ukraina

Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
Archer er et svenskprodusert selvdrevet artillerisystem. Den svenske regjeringen gir forsvaret i oppdrag å forberede leveranser av artillerisystemet til Ukraina. Archer er et svenskprodusert selvdrevet artillerisystem. Den svenske regjeringen gir forsvaret i oppdrag å forberede leveranser av artillerisystemet til Ukraina. Foto: Jonas Ekströmer/ TT / NTB

Den svenske regjeringen gir forsvaret i oppdrag å forberede leveranser av artillerisystemet Archer til Ukraina, sier statsminister Ulf Kristersson.

Archer er et svenskprodusert selvdrevet artillerisystem, i praksis et lastebilchassis påmontert en kanon. Systemet kan flyttes og avfyres raskt med stor presisjon. Ukraina har lenge ønsket seg dette systemet.

Forsvarsminister Pål Jonson sier dette kanskje er verdens mest avanserte artillerisystem.

– Det er en brikke som ukrainerne har bedt om lenge, sier Johnson.

Kristersson kunngjorde leveransen av artillerisystemet på et pressetreff torsdag. Det er en del av en pakke som også inkluderer panservernraketter og opptil 50 stormpanservogner, sier visestatsminister Ebba Busch på pressetreffet.

Dette er Sveriges tiende militære støttepakke til Ukraina. Tidligere har svenskene blant annet gitt Ukraina panservernmissiler, mineryddingsutstyr, panservernvåpen og maskingevær.

– Den militære støtten er avgjørende for Ukrainas forsvarsevne og kan avgjøre hvem som overtar initiativet i løpet av vinteren, sier Kristersson.

Sist redigert torsdag, 19 januar 2023 12:08

Andre saker å lese

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

20-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Her monteres Norges første dinosaurskjelett: – Som lego for voksne

Med omhyggelig forsiktighet og en tikkende klokke monteres de urgamle dinosaurfossilene for å bli klare til åpning på Naturhistorisk museum i Oslo.

Les mer i RingeriksAvisa

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa