fredag, 10 mars 2023 10:51

Svenske kirker forbereder seg på krigsbegravelser – det samme skjer ikke i Norge

Skrevet av
Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til Vårt Land at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner, og at mye av planleggingen i Norge har skjedd lokalt til nå. Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til Vårt Land at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner, og at mye av planleggingen i Norge har skjedd lokalt til nå. Illustrasjonsfoto: Frank Tverran

Svenska kyrkan forbereder seg på krig og lager planer for å kunne begrave fem prosent av befolkningen. Det planlegger ikke Den norske kirke for.

Ett av de nye tiltakene som Svenska kyrkan forberede seg på, er å kunne gravlegge opptil fem prosent av innbyggerne. Det tilsvarer over 500.000 mennesker. Det må kunne gjennomføres i en situasjon hvor internett, telefondekning, og strømnettet er satt ut av spill, skriver Vårt Land.

I Norge legges det ikke lignende planer. Kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen sier til avisen at de ikke har en nasjonal beredskapsplan for krigssituasjoner. Mye av planleggingen har vært gjort lokalt til nå.

Vad Nilsen mener koronapandemien har synliggjort at sentrale beredskapsplaner er viktige. Hun peker på at regjeringa i fjor nedsatte en totalberedskapskommisjon som kirken har sendt innspill til, og som hun håper blir vektlagt.

– Kirken har store ressurser hva gjelder infrastruktur, tilstedeværelse og kompetanse på krisehåndtering. Derfor tror jeg vi har mye å bidra med, sier hun.

Kommisjonsleder Harald Sunde vil ikke forskuttere noen konklusjoner i rapporten som leveres i juni.

– Det handler om detaljgraden i det vi ser på. Vi ser mer på det overordnede nivået, sier han til Vårt Land.

Sist redigert fredag, 10 mars 2023 10:53

Andre saker å lese

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

19-09-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Nå åpner den unike hytta i Nordmarka for alle

For første gang kan du overnatte innendørs over 700 moh. i Nordmarka. Lørdag 21. september er det offisiell åpning av den nye DNT-hytta på Ringkolltoppen.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

18-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Ordfører vil fjerne russiske gateskilt i Kirkenes

Ordføreren i Sør-Varanger vil fjerne byens russiske gateskilt. Han ønsker også Nato-øvelser til Øst-Finnmark.

Les mer i RingeriksAvisa

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa